Tamarind Chatni (Sweet)


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*Tamarind Chatni (sweet)**

(रेसिपी हिन्दी और इंग्लिश दोनों भाषा में उपलब्ध है)

Ingredients

1. Tamarind = 200 gms

2. Jaggery = 200 gms

3. Roasted cumin seeds

powder = 1/2 tsp.

4. Black salt = 1 tsp.

5. Dried ginger powder = 1 tsp.

6. Garam masala = 1 tsp.

7. Chilli powder = 1 tsp.

8. Asafoetida = a pinch

9. Pomegranate seeds and soaked almonds for garnish. (Optional)

10. Water = 1.5 cup

 

Instructions

 

1. Soak tamarind in water for  five hours in a pan.

 

2.  With the help of your hands ,squeeze the pulp from the tamarind in the same pan .

 

3. Strain the pulp and add roasted cumin

powder,Black salt,dry ginger powder, Asafoetida ,Red chilli powder,garam masala Jaggery and salt.

 

3. Boil till thick enough to coat the back of a spoon thinly.

 

4. Now chatni is ready. Garnish with pomegranate seeds and soaked almonds.(optional).

 

5. Cool and store in clean airtight bottles and refrigerate.

 

5.Shelf life of about a month in the refrigerator…..😊

 

**इमली की चटनी(मीठी)**

 

आवश्यक सामग्री

 

1. इमली = 200 ग्राम

2. गुड = 200 ग्राम

3. भुना हुआ जीरा पाउडर = आधा छोटी चम्मच

4. काला नमक = 1 छोटी चम्मच

5. सोंठ = 1 छोटी चम्मच

6. गरम मसाला = 1छोटी चम्मच

7. मिर्च पाउडर = 1 छोटी चम्मच

8. हींग = पिंच

9. अनार दाना और भीगा हुआ बादाम सजाने के लिए(अगर आप चाहे तब).

10. पानी= डेढ़ कप

 

निर्देशानुसार बनाएं

 

1. इमली को 5 घंटे के लिए एक पैन में पानी में भिगोकर रखें.

 

2.  अब उसी पैन में अपने हाथो की सहायता से दबाकर इमली पल्प अलग करें और छान लें.

 

3. अब इसमें जीरा पाउडर,काला नमक,सोंठ,गरम मसाला,मिर्च, हींग और गुड मिला दें.

 

4. इसे तब तक पकाएं जब तक ये चम्मच पर पतली सी परत के रूप में न लगने लगे.

 

5. इमली की मीठी चटनी तैयार है आप चाहें तो इसे अनार के दाने या बदाम से सजा सकते हैं.

 

6. इसे ठंडा होने पर किसी साफ़ एयरटाइट बॉक्स या बोतल में भरकर फ्रीज में रखें. आप इसे इस तरह रखकर एक महीने तक प्रयोग में ला सकते हैं….😊

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