Raj Kachori


wpid-picsart_1444524421645.jpg

 **राजकचोरी**

आवश्यक सामग्री

(कचोरी बनाने के लिए)

1. मैदा = 1 कप

2. सूजी = 1/4 कप

3. तेल = 2 बड़ी चम्मच

4. पानी = आवश्यकतानुसार

5. नमक = स्वादानुसार

6. हींग = 2 पिंच

7. तेल कचोरी तलने के लिए

 

कचोरी में भरने के लिए आवश्यक सामग्री

 

1. दही बडे = 10

2. उबला हुआ आलू(छीलकर,काटकर)= आधा कप

3. इमली की मीठी चटनी= स्वादानुसार

4. हरी चटनी = स्वादानुसार

5. अनार के दाने = आधा कप

6. दही (फैंटा हुआ)= आधा कप

7. उबले हुए छोले = आधा कप  या मूंग

8. काली मिर्च पाउडर = आधी छोटी चम्मच

9. भुना हुआ जीरा पाउडर = आधी छोटी चम्मच

10. मिर्च पाउडर और काला नमक = स्वादानुसार

11. सेव भुजिया = 3 बड़ी चम्मच

12. चाट मसाला = स्वादानुसार

 

निर्देशानुसार बनाएं

 

1. सूजी और मैदा को एक बड़े कटोरे में छानकर नमक और 1 बड़ी चम्मच तेल मिलाएं.

 

2. इन सभी को अच्छे से मिलाकर पानी की सहायता से आटा मसल कर तैयार करें

 

3. आटे को आधे घंटे के लिए ढककर रख दें

 

4. अब आटे को फिर से अच्छी तरह मसल कर स्मूथ बना लें. अब ये आटा कचोरी बनाने के लिए तैयार है.

 

5. अब तलने के लिए किसी पैन या कढ़ाई में तेल गरम करें

 

6. आटे के छोटे छोटे गोले तोड़कर हाथ से गोल बनाएं. अब इन गोलों को 3 इंच के व्यास में बेले.

 

7. अब इसे तलने के लिए तेल में डालें और  हल्का सा दबाएं ताकि ये अच्छे से फूल जाएं.

 

8. कचोरी के फूलते ही गैस धीमी कर दें और धीमी आंच पर इन्हें गोल्डन ब्राउन होने तक सेंके

 

9. कचोरी को तेल से बाहर निकाल लें और सभी कचोरी को इसी प्रकार बना लें और ठंडा होने दें.

 

कचोरी को भरने की विधि

 

1. कचोरी की पतली सतह वाली तरफ से उसे केंद्र से थोडा तोड़ लें

 

2. कचोरी को प्लेट में रखें , इसमें 4 -5 टुकड़े आलू के,1 चम्मच छोले,2 से 3 दही बड़े,जीरा पाउडर,काली मिर्च पाउडर,लाल मिर्च पाउडर,काला नमक,दही,इमली की चटनी,हरी चटनी,सेव भुजिया,अनार के दाने,और चाट मसाला छिड़के….

 

**Raj kachori**

Ingredients

For kachori

1. All purpose flour = 1 cup

2. Semolina = 1/4 cup

3. Oil = 2 tbsp

4. Water = as required

5. Salt = as per taste

6. Asafoetida= 2 pinch

7. Oil for frying

 

For Filling

 

1. Dahi vada = 10 pieces

2. Boiled,peeled,chopped potato = 1/2 cup.

3. Tamarind chatni = as per taste

4. Green chatni = as per taste.

5. Pomegranate seeds = half cup.

6. Yogurt (whisked)= half cup.

7. Cheak peas (kabuli chana)boiled = half cup.

8. Black pepper = half tsp.

9. Cumin seeds(roast and grind) = half tsp.

10. Chilli powder and salt = as per taste.

11. Sev bhujiya = 3 tbsp.

12. Chaat masala = as per taste.

 

~Instructions~

 

1. Sieve the sooji and maida in a bowl and add salt, 1 table spoon oil in it.

 

2. Mix the ingredients well and knead the flour with water.

 

3. Cover the dough and leave it for half an hour.

 

4. Now punch the dough to make it smooth. Dough to make kachori is ready.

 

Heat oil in a pan or kadai.

 

5. Take a small portion of the dough and roll it with hands into a round ball. Now keep this ball on a rolling board and roll it into a flat disc of 3 inch.

 

6. Put this kachori into the pan and fry it in the oil. Press the kachori so it rises well.

 

7.  As soon as the kachori rises, lower down the flame and fry till it turns brown in colour.

 

8. Take out the kachori on a plate and prepare more kachoris in the same manner. Let it cool down.

 

~Filling~

 

1. Break the kachori from the center from the side which is thin to put the ingredients into it.

 

2. Keep the kachori on a plate. Put 4-5 pieces of potatoes, 1 spoon boiled Cheak peas, 2 to 4 pieces of dahi vada , sprinkle roasted cumin seeds, black pepper, red chilli powder, tamarind chutney, yogurt, green chutney, sev bhujiya, pomegranate seeds, cumin seeds powder again, red chilli powder,black salt yogurt and chutney. And sprinkle some chat masala.

Now Raj Kachori is ready to serve……😊

Advertisements

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s