Strawberry Jam

*Strawberry Jam*

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(Easiest to prepare as ingredients are easily available)

(रेसिपी इंग्लिश और हिन्दी दोनों भाषा में उपलब्ध है)

You can use fruit jam in many ways, you can top it up on cakes, you can use it over bread, along with muffins and desserts and list can be more long. So today i am sharing an easy recipe of homemade strawberry jam with only 3 easily available ingredients. Actually strawberry jam is the ultimate way to preserve the berries so that they can be enjoyed long… So lets try a new recipe today with Roop😋

Ingredients

200 gram strawberries (fresh or frozen, i used frozen)

200 gram sugar (or add according to your taste, its depend on sweetness of the strawberries).

2 tbsp lemon juice

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 Instructions

1. Take a big bowl and crush (Or coarsely food process) strawberries nicely.

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2. Now in a heavy bottomed pan, mix all ingredients together, the crushed strawberries, sugar and lemon juice.

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3. On low heat cook it until the sugar is dissolved completely.

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4. Now increase heat to medium high and boil the mixture about 8 to 9 minutes.

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5. Now turn off the heat and transfer this mixture to sterile jar. Let it cool to room temperature. And then you can eat it with bread or as your choice.

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(To store jam refrigerate it and seal jar) like this way the jam stays good for until 2 to 3 month’s.

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#रेसिपी हिन्दी में#

*स्ट्राबैरी जैम*

आवश्यक सामग्री

200 ग्राम स्ट्राबैरी (आप फ्रोज़न या ताज़ा किसी भी प्रकार की इस्तेमाल कर सकते हैं)

200 ग्राम चीनी (यह स्ट्राबैरी की मिठास के ऊपर भी निर्भर करता है, इसलिए मात्रा अपने स्वादानुसार भी लें सकते हैं)

1 बड़ी चम्मच नींबू का रस

निर्देशानुसार बनाएं

1. एक बड़े कटोरे में स्ट्राबैरी को लें और अच्छी तरह मसल लें(आप इसके लिए फ़ूड प्रोसेसर का भी प्रयोग कर सकते है )

2. अब एक भारी तली के पैन में मैश की गई स्ट्राबैरी, नींबू का रस और चीनी सभी आवश्यक सामग्री को एक साथ लें.

3. इस मिश्रण को चीनी के अच्छी तरह से घुल जाने तक धीमी आंच पर पकाएं.

4. उसके बाद मध्यम आंच पर 8 से 9 मिनट तक उबालें.

5. अब गैस बंद कर दें और इस मिश्रण को स्टेरिलाईज़ जार में डाल दें. इस मिश्रण को कमरे के तापमान तक ठंडा होने दें ततपश्चात आप इसे अपनी इच्छानुसार ब्रेड या किसी भी चीज़ के साथ खा सकते हैं.

(इस जैम को ज्यादा समय तक सही रखने के लिए जार को सील करके इसे फ्रिज में रखें, ऐसा करने से आप इसका आनंद 2 से 3 महीने तक उठा सकते हैं😊

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