Mutter Paneer (Basic Recipe)

Mutter Paneer (Basic Recipe)

(रेसिपी हिन्दी और इंग्लिश दोनों भाषा में उपलब्ध है)

wp-1473526336026.jpgMutter paneer is a very popular north indian main course vegetable

which is very tasty and delicious combination of cottage cheese and fresh green peas. This simple mutter paneer curry is prepared by fresh tomato puree, onion and spices only. No cream, no nuts and no khoya are used in it but for the creamy texture i used little amount of corn starch. Mutter paneer can be served with Rice, roti, paratha and with all types of indian bread. So now lets start to make this simple mutter paneer curry.

 

Ingredients

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350g cottage cheese

200g fresh green peas(boiled)

1 medium size onion (Finley chopped or grated)

1 cup tomato puree

1 tsp grated ginger

1 green chilli (chopped)

Pinch of asafoetida

1/2  tsp cumin seeds

1 bay leaves

1 inch of cinnamon stick

1 tbsp coriander powder

1/2 tsp turmeric

1/2 tsp red chilli powder

1 star anise

1 tsp corn starch

1/2 tsp sugar

2.5 tbsp butter or oil

Salt to taste

 

Instructions

 

1. For making mutter paneer first of all we need to cut the cottage cheese into our desire shapes.

 

2 Now take a nonstick pan and add 1 tbsp of butter in it, then keep cottage cheese pieces on it and roast until the cheese becomes a light golden color. (As shown in pictures)

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3. Take the cheese pieces out and keep aside on absorbent paper.

 

4. Now heat remaining butter in a pan and add cumin seeds, bay leaves, asafetida, star anise, cardamoms and all whole spices, roast them 2 or 3 seconds.

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5. Add chopped onion in it and saute it for 4 to 5 minutes on medium heat.

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6. Add fresh tomato puree, ginger paste, chopped green chilli, turmeric, coriander powder, chilli powder and cook until the mixture separate from the butter or oil. Meanwhile mix cornstarch with 2 tbsp of water and keepaside.

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7. Now add prepared peas, cottage cheese, salt and mix well.

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8. Add half cup of water and cook on medium heat.

9. For thicken the gravy add corn starch mixture mix well . Cover the pan and let it cook for 2 to 3 minutes.

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10. Now turn off the flame and garnish it with fresh coriander leaves. Serve with Rice, roti, pratha, naan as your choice.

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मटर पनीर

(बेसिक रेसिपी)

आवश्यक सामग्री

350ग्राम पनीर

200 ग्राम ताज़ी हरी मटर(उबली हुई)

1 मध्यम आकार की प्याज़ (बारीक़ कटी हुई या कद्दूकस करी हुई)

1 कप पिसे हुए टमाटर

1 छोटी चम्मच कद्दूकस करी हुई अदरक

1 हरी मिर्च (बारीक़ कटी हुई)

1 पिंच हींग

1/2 छोटी चम्मच जीरा

1 तेजपत्ता

1 इंच दालचीनी का टुकड़ा

1 बड़ी चम्मच धनिया पाउडर

आधा छोटी चम्मच हल्दी

आधा छोटी चम्मच लाल मिर्च पाउडर

1 चक्र फूल

1 छोटी चम्मच कॉर्न स्टार्च

आधी छोटी चम्मच चीनी

2.5 बड़ी चम्मच मक्खन

नमक स्वादानुसार

धनिया पत्ती सजावट के लिए

 

निर्देशानुसार बनाएं

1. मटर पनीर बनाने के लिए सबसे पहले हम पनीर को अपने मनचाहे आकार में काट लेंगे.

2. एक नॉनस्टिक पैन में 1 बड़ी चम्मच मक्खन डालकर उसे मध्यम आंच पर गरम करें और इसमें पनीर के टुकड़ो को सुनहरी होने तक भूनें.

3. अब पनीर के टुकड़ो को पैन से निकाल कर    सोखने वाले पेपर पर रखकर, एक तरफ रख दें.

4. अब पैन में बचा हुआ मक्खन गरम करें और इसमें जीरा, तेज पत्ता, हींग, चक्र फूल, इलाइची और सभी साबुत मसाले डालकर 2 से 3 सेकंड तक मध्यम आंच पर भूनें.

5.अब इसमें कटी हुई प्याज़ डाले और मध्यम आंच पर 4 से 5 मिनट तक अच्छी तरह भूनें.

6.अब पीसे हुए टमाटर, अदरक पेस्ट, कटी हुई हरी मिर्च, हल्दी, धनिया पाउडर और मिर्च पाउडर मिलाकर तब तक भूनें जब तक मसाले से तेल अलग न हो जाए. (तेल से अर्थ है पिघला हुआ मक्खन). इसीबीच कॉर्न स्टार्च में 2 बड़ी चम्मच पानी मिलाकर एक घोल तैयार करें और एक तरफ रख दें.

7. अब इस भुने हुए मसालें में उबली हुई मटर, पनीर और नमक डालकर अच्छी प्रकार से मिलाए.

8. अब इसमें आधा कप गरम पानी डालकर इसे मध्यम आंच पर पकाएं.

9. अब ग्रेवी को थिक बनाने के लिए इसमें कॉर्न स्टार्च वाला मिक्सचर मिलाएं और पैन को ढककर 2 से 3 मिनट तक पकाएं

10. अब गैस बंद कर दें और इसे ताज़े धनिया की पत्ती के साथ सजाकर, चावल, रोटी, पराठा या नान किसी भी चीज़ के साथ अपनी पसंद के अनुसार परोसें..😊

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