Crispy Masala Peanuts

Crispy Masala Peanuts

(रेसिपी इंग्लिश और हिन्दी दोनों भाषा में उपलब्ध है)

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Crispy Masala Peanuts are also known as Sing bhujia. This bold, savory snack is most commonly enjoyed in the evening with a cup of tea, but rest we can have it in the way we like. In this recipe peanuts coated with gram flour and spices, which is very easy to make and a most favorite snack for all age groups. They can be deep fried, baked or microwaved, using the same ingredients. But today i am sharing the deep fried method. So lets begin to make our crispy masala peanuts.

Ingredients

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1 cup peanuts

2 tbsp gram flour

1 tbsp rice flour

1/2 tsp red chilly powder

1/2 coriander powder

2 pinch chat masala

1/4 cup water

2 pinch black pepper powder

1 tsp oil

Salt to taste

Oil to fry

Instructions

1. First we need to take a big bowl, mix all ingredients together. Mix all nicely using little water.

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2. Remember add less water and making sure the spices and flour stick to the peanuts uniformly.

3. Heat the oil in a kadai or frypan on medium heat.

4. Fry the peanuts until they turn golden brown.

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5 When they are done, take them out from the oil and place them on a absorbent paper.

6. At this time these are not much crispy but after cooling to room temperature, the peanuts should be crispy.

7 Now Crispy Masala Peanuts are ready, sprinkle some chat masala and serve with a hot tea.

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क्रिस्पी मसाला मूँगफली

आवश्यक सामग्री

1 कप मूँगफली (गिरी)

2 बड़ी चम्मच बेसन

1 बड़ी चम्मच चावल का आटा

आधी छोटी चम्मच लाल मिर्च पाउडर

1 छोटी चम्मच धनिया पाउडर

2 चुटकी चाट मसाला

1/4 कप पानी

आधी छोटी चम्मच काली मिर्च पाउडर

1 छोटी चम्मच तेल

नमक स्वादानुसार या आधी छोटी चम्मच

तेल तलने के लिए

:निर्देशानुसार बनाएं

1. सबसे पहले हम एक बड़े कटोरे में सभी आवश्यक सामग्री को मिला लेंगे. उसके बाद इस मिश्रण को थोड़े थोड़े पानी की सहायता से मिलाएंगे.

2. ध्यान रहे की पानी का प्रयोग इतना ही करना है जिससे मसाला मूँगफली के ऊपर समानरूप से चिपक जाए.

3. अब किसी पैन या कढ़ाई में मध्यम आंच पर तेल गरम करें

4. इसमें मूँगफली को सुनहरी होने तक तलें.

5. जब मूँगफली तल कर तैयार हो जाएं उन्हें तेल से बाहर निकाल कर किसी तेल सोखने वाले पेपर पर रखें.

6. इस वक़्त मूँगफली ज्यादा क्रिस्पी नहीं होंगी, जब मूँगफली ठंडी होकर कमरे के तापमान जितनी हो जाएंगी तब वह ज्यादा कुरकुरी हो जाएंगी.

7. क्रिस्पी मसाला मूँगफली तैयार है. इन पर चाट मसाला छिड़क कर गरम चाय के साथ परोसें.

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