Traditional Modak Recipe (Ukadiche Modak or Steamed Modak)

Traditional Modak Recipe

 Ukadiche Modak Or Steamed Modak

(रेसिपी हिन्दी और इंग्लिश दोनों भाषा में उपलब्ध है)

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मोदक प्रिय लंबोदर…इक दन्त दयानन हे गणनाथ🙏🏻

ॐ श्रीम गम सौभाग्य गणपतये वर्वर्द सर्वजन्म में वषमान्य नमः॥

Ukadiche Modak is one of the many varieties of modak. It is a most favorite Naivaidyam (holy food) of lord ganesh which we usually offer to lord ganesh on the occasion of ganesh chaturthi festival. It is very popular in Maharashtra, India. So today i am sharing this traditional modak recipe. It is the most traditional way for preparing modak. The sweet filling inside modak is made of fresh grated coconut and jaggery, while the soft shell is made from rice flour. So lets start to make this traditional modak for lord ganesha and celebrate Ganesh Chaturthi festival with traditional modak.

Ingredients

For the outer modak covering

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1 cup rice flour
1.5 cups water
1 tsp pure ghee
A pinch of salt

For the filling

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1.5 cup fresh grated coconut
1/2 cup grated jaggery
3 to 4 green cardamoms (grounded
1 tsp rice flour
1 tsp pure ghee
a pinch of nutmeg powder
1 tsp poppy seed (roasted)
5 almonds (sliced)
1 tbsp raisins (optional)
1 tsp chironji (optional)
6 to 7 sliced pistachios (optional)

Instructions

1. For the stuffing, combine the coconut, ghee and jaggery in a heavy or non-stick pan.

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2. Cook it on medium heat for about 3 to 4 minutes. Make sure that you do not overcook the mixture. Add the roasted poppy seeds, grounded cardamom, nutmeg powder and other remaining filling ingredients. Mix well and keep aside.

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3. In a thick bottomed pan heat the water alongwith ghee and pinch of salt.

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4. Bring to a boil, reduce heat, and add the rice flour in a steady flow, stirring continuously to prevent lumps from forming.

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5. Now cook this mixture on very low heat for about 2 to 3 minutes.

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6. Now switch off the flame and cover this pan with lid for 4 to 5 minutes.

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7. Now take this dough in a big bowl or palte. And knead it very well and this time dough will be hot. So apply some normal water on your palm and knead the dough very well.

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8. If dough looks hard or dry, then just add little bit of warm water and continue to knead dough till completely smooth and pliable. Rest the dough covered with a damp cloth.

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Assembling & shaping the modaks

 

(A). Take a small ball from the dough.Roll thinly (with the help of your hands) in to a circle of about 3-4 inches diameter. Gently take this circle on your palm.

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(B). Now add the filling in the center.

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(C). Pinch the edges one by one. Bring together all the pinched folds in the center.

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(D). Make all modaks this way and keep aside. Cover with a cotton napkin.

9. Steaming

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I used electrical rice cooker for steaming, it is very easy procedure.
But i also explained the method without electric rice cooker.
:-First of all cover a flat, steel sifter with a damp cloth and keep the modaks on it.

10. Carefully place the sifter into a steamer or pressure cooker (without whistle) and steam them for about 15 minutes.

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11. After steaming, drizzle a few teaspoons of pure ghee on the modaks. And now the traditional ukadiche modaks are ready to be offer to lord Ganesha…..Happy Ganesh Chaturthi!!

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उकडीचे मोदक या स्टीमड मोदक*
मोदक प्रिय लंबोदर…इक दन्त दयानन हे गणनाथ🙏🏻ॐ श्रीम गम सौभाग्य गणपतये
वर्वर्द सर्वजन्म में वषमान्य नमः॥

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आवश्यक सामग्री

मोदक की बाहरी परत के लिए

1 कप चावल का आटा
1.5 कप पानी
1 छोटी चम्मच शुद्ध घी
1 पिंच नमक

मोदक के अंदर भरने वाले मिश्रण के लिये

1 कप कसा हुआ ताज़ा नारियल
आधा कप गुड़ (कसा हुआ)
3 से 4 हरी इलाइची (पिसी हुई)
1 छोटी चम्मच चावल का आटा
1 छोटी चम्मच शुद्ध घी
1 पिंच जायफल पाउडर
1 छोटी चम्मच खस खस (भुनी हुई)
5 बादाम कटे हुए
1 बड़ी चम्मच किसमिस
1 छोटी चम्मच चिरोंजी
6 से 7 पिस्ता

निर्देशानुसार बनाएं

1. मोदक के अंदर भरने वाले मिश्रण के लिए सबसे पहले हम नारियल, घी और गुड़ को एक पैन में एकसाथ डालकर अच्छी तरह मीडियम आंच पर पकाएंगे

2. इस बात का विशेष ध्यान रखें कि मिश्रण अत्यधिक न पके मिश्रण को केवल 3 से 4 मिनट तक ही पकाना है.अब इस मिश्रण में खस-खस, इलाइची, जायफल और बाकि सामग्री डालकर अच्छी प्रकार से मिलाएं और एक तरफ ठंडा होने के लिए रख दें

3. अब एक पैन में पानी, घी और नमक को एक साथ डालकर गरम करें

4. पानी उबलने के बाद आंच को धीमा कर दें और इसमें धीरे धीरे चावल का आटा लगातार चलाते हुए मिलाएं. इस मिश्रण को इसी प्रकार चलाते हुए धीमी आंच पर 2 से 3 मिनट तक पकाएं

5. अब गैस बंद कर दें और इस पैन को ढककर 4 से 5 मिनट के लिए एक तरफ रख दें

6. अब इस मिश्रण को एक बड़े कटोरे या प्लेट में रख लें और अच्छी प्रकार से मुलायम होने तक गूंथ लें. मिश्रण इस वक़्त काफी गरम और सख्त होगा इसलिए अपनी हथेली पर पानी लगाकर पानी की सहायता से आटे को मुलायम गूथकर तैयार कर लें

8. मोदक के आकर को बनाने की विधि

(क). गूथे हुए आटे से एक छोटा गोला लीजिये. इसे 3-4 इंच के व्यास में हाथ से दबादबाकर आकृति दें और सावधानी के साथ अपनी हथेली पर रखें.

(ख). अब इसके केंद्र में एक चम्मच अन्दर भरने वाला मिश्रण डालें.

(ग). अब इसके जितने कोने बना सकें बनाएं और कोने बना कर दबाएं और अंत में सभी कोनो को एक साथ केंद्र में इकट्ठा करें और एक साथ मिला दें.

(घ).सभी मोदक को इसी प्रकार बना लें और तैयार होने के बाद एक कपडे से ढककर रखें ताकि मोदक सूखने न पाए.

9. भाप में पकाने की विधि

मोदक को पकाने के लिए मैंने बिजली से चलने वाले राइस कुकर का प्रयोग किया है. इसमें मोदक बनाना बहुत ही आसान है. लेकिन बिना राइस कुकर के मोदक कैसे भाप में पकाना है उसकी विधि भी काफी सरल है

10.सबसे पहले एक समतल स्टील की छलनी लें उसके ऊपर कोई गीला सूती कपड़ा बिछाएं और छलनी के आकार के अनुसार मोदक चलनी में कपडे के ऊपर रखें

11. अब इस छलनी को स्टीमर या कुकर में 2 से 3 कप पानी डालकर उसके उपर पर रखें (बिना सीटी के) 15 मिनट तक भाप में पकाएं.

12. भाप में पकने के बाद मोदक को प्लेट में रखें और उनके ऊपर थोड़ा थोड़ा शुद्ध घी छिड़के. पारंपरिक उकडीचे मोदक अब गणपति बाप्पा के भोग के लिए तैयार हैं…आप सभी को गणेश चतुर्थी की हार्दिक शुभ कामनाएं😊

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