Eggless Nutella Swirl Cupcakes

*Eggless Nutella Swirl Cupcakes*

(रेसिपी इंग्लिश और हिन्दी दोनों भाषा में उपलब्ध है)

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Eggless Nutella swirl cupcakes are so delicious, light, fluffy, moist and had no cracks on the top. Nutella swirl is best in its taste and also the perfect option to replace another topping option in cakes.This is my favorite cupcake recipe till date mainly because these cupcakes don’t need to be decorated, you just put them in the oven and they’re done. To prepare these yummy eggless cupcakes you need ingredients all purpose flour, Nutella, butter, milk, condensed milk and some basics ingredients only. So lets begin to prepare these yummy eggless nutella cupcakes now.

Ingredients

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1 cup all purpose flour

3 tbsp sweetened condensed milk

100g nutella

60g butter

1 tsp baking powder

1/2 tsp baking soda

1/2 cup luke warm milk

1 tsp vanilla essence

1.5 tsp natural white vinegar

1tbsp sugar

*Instructions*

1. Preheat oven to 180℃.

2. Grease cupcake tin with apply some butter or cooking oil.

3. Take a big bowl and sift flour, baking powder, baking soda twice together in it. And keep aside.

4. Now in a large bowl, add butter, condensed milk, vanilla essence and sugar together and whisk them until combined or gets creamy texture.

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5. Now mix wet and dry ingredients together with the help of luke warm milk.

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6. Now add vinegar and mix well.

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7. Take prepared cupcake tin or moulds and fill each cup about 2/3 full with better.

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8. Drop 1 tsp of nutella to each and swirl it around a few times with a toothpick.

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9. Bake them for 10 to 12 minutes. Check the cupcake by inserting a toothpick in the center of the cake. If it comes out clean that means cupcake is ready and if not then bake it for another 2 to 3 minutes.

10. Let the cake cool down for 3 to 4 minutes then serve with hot tea or coffee…….Enjoy!!😊


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(रेसिपी हिन्दी में)

अंडा रहित न्यूटेला चक्राकार कपकेक

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आवश्यक सामग्री

1 कप मैदा

3 बड़ी चम्मच कन्डेन्स्ड मिल्क

100 ग्राम न्यूटेला

60 ग्राम मक्खन

1छोटी चम्मच बेकिंग पाउडर

आधा छोटी चम्मच बेकिंग सोडा

1/2 कप हल्का गरम दूध

1 छोटी चम्मच वैनिला एसेंस

1.5 छोटी चम्मच सफ़ेद सिरका

1 बड़ी चम्मच चीनी

निर्देशानुसार बनाएं

1. 180℃ तापमान पर ओवन को प्रीहीट करें

2. कप केक टिन को मक्खन या तेल लगाकर बेकिंग के लिए तैयार करें.

3. एक बड़े कटोरे में मैदा, बेकिंग सोडा और बेकिंग पाउडर को एक साथ दो बार छान लें. और एक तरफ रख दें.

4. अब एक बड़े कटोरे में मक्खन, कंडेंस्ड मिल्क, वैनिला एसेंस और चीनी को एक साथ क्रीमी होने तक और सब चीज़ों के आपस में अच्छी तरह मिल जाने तक फैंटे.

5. अब मैदा वाले मिश्रण को मक्खन वाले मिश्रण में, दूध की सहायता से अच्छे प्रकार से मिला लें.

6. अब इसमें सिरका डालकर अच्छी तरह मिलाएं.

7. तैयार किए गए कप केक टिन में ये मिश्रण समान मात्रा में 2/3 डालें.

8. अब एक छोटी चम्मच न्यूटेला प्रत्येक कप के केंद्र में डालें जैसा की तस्वीर में दिखाया गया है. उसके बाद एक टूथपिक की सहायता से इसे कई बार गोल- गोल घुमा दें

9. सभी कप केक को ऐसे ही तैयार करके प्रीहीटिड ओवन में 10 से 12 मिनट के लिए बेक करें. बेक होने के बाद आप टूथपिक की सहायता से चैक करें यदि टूथपिक को कपकेक के अंदर डालने पर इसके ऊपर मैदा का मिश्रण चिपका हुआ नहीं आता है तो यह तैयार हैं और यदि मिश्रण चिपका हुआ आता है तो इसे दुबारा 2 से 3 मिनट के लिए बेक करें.

10. इन कप केक को 3 से 4 मिनट तक ठंडा होने दें.उसके उपरान्त गरम चाय या कॉफी के साथ परोसें और आनंद लें…..😊

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