Saffron Sweet Rice

*Safforn Sweet Rice*

(रेसिपी इंग्लिश और हिन्दी दोनों भाषा में उपलब्ध है)

Saffron Sweet Rice or yellow sweet rice is a popular dessert which is made with the basmati rice, sugar, saffron, clarified butter and dry fruits. It is also known as Zarda pulao and meethe chawal in punjab and also in other many states of india. You can make this special dish on any famous occasion like Basant panchami, Holi, Diwali, Rakshabandhan, Eid or whenever you like to eat this yummy dessert. So let begin to make this yummy sweet rice..n hope u all like it.

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Ingredients


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1 cup basmati rice
2 tblspn clarified butter
1.5 cup water
2 tblspn milk
1/2 cup sugar
1 piece of cinnamon stick
1/4 teaspoon of saffron threads
4 whole cloves (optional)
1/2 tsp coarsely crushed green cardamom seeds
Pinch of salt
2 tblspn pistachios
1 tblspn almonds
1 cashews
1 tbsp raisins

 

Instructions

1. Chop almonds, cashews, pistachios and roast them dry on medium heat with raisins. Wait until the raisins get puff and the nuts slightly change their color. Set aside.

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2. Soak the rice in water for 15 minutes then put the rice, water, cinnamom stick, and salt in a sauce pan over medium heat.

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3.When the rice comes to boil, reduce the heat to low and cover.
Let the rice cook for about 15 minutes.

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4. While rice is cooking, in a separate pan combine milk, butter, sugar, saffron, cloves and cardamom and bring to boil on medium heat, stir until the sugar get dissolved.

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5. Remove from the heat and set aside.Add the nuts mixture and sugar syrup over the rice.
Fold gently into the rice with a spoon or spatula gently to avoid mashing the rice.

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6. Put the cover back over the rice and turn the heat on to very low.
Let the rice simmer for 3 to 4 minutes.

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7.Turn the heat off and leave it covered for another few minutes before serving.
Now saffron sweet rice are ready to serve, garnish it with safforn and chopped nuts then serve hot…..😊

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*केसरी मीठा चावल*

आवश्यक सामग्री

1 कप बासमती चावल
2 बड़ी चम्मच घी
1.5 कप पानी
2 बड़ी चम्मच दूध
1/2 कप चीनी
1 टुकड़ा दालचीनी
1/4 छोटी चम्मच केसर (केसर के अभाव में आप खाने वाले पीले रंग का प्रयोग कर सकते हैं)
4 लोंग
1/2 छोटी चम्मच दरदरी पिसी हरी इलाइची
1 पिंच नमक
1 बड़ी चम्मच काजू
1 बड़ी चम्मच किसमिस
2 बड़ी चम्मच पिस्ता
1 बड़ी चम्मच बादाम

निर्देशानुसार बनाएं

1. काजू, बादाम, पिस्ता को काटकर किसमिस के साथ मध्यम आंच पर सूखा भूनें. और जब किसमिस भुन कर थोड़ी फूल जाएं और बाकि सूखे मेवे का भी रंग बदल जाए तब आप गैस बंद करके उन्हें एक तरफ रख दें.

2. चावल को 15 मिनट के लिए पानी में भिगोकर रखें, और उसके बाद चावल से यह पानी निकाल कर चावल को किसी पैन में पानी, दालचीनी और नमक डालकर पकने के लिए मध्यम आंच पर रख दें

3. चावल में उबाल आ जाने के बाद गैस को धीमी कर दें और चावल को ढककर 15 मिनट तक पकाएं.

4. जब तक चावल पक रहे है. दूसरी और एक पैन में दूध,चीनी,घी,केसर,लोंग और इलाइची को मिलाकर मध्यम आंच पर पकाएं.
चीनी के दूध में अच्छी तरह घुल जाने तक लगातार चलाते रहें.

5. अब गैस बंद कर दें और इस मिश्रण को ठंडा होने के लिए एक तरफ रख दें.

6. चावल के पक जाने के बाद इस मिश्रण को सावधानी पूर्वक चावल में मिलाएं. किसी चम्मच की सहायता से इस मिश्रण को अच्छे से मिलाएं और चावल को आपस में चिपचिपा न होने दें

7. अब इन चावल 3 से 4 मिनट तक ढककर बहुत धीमी आंच पर पकाएं. उसके बाद गैस बंद कर दें और चावल को कुछ देर ऐसे ही रखे रहने दें.

8. अब केसरी मीठे चावल परोसने के लिए तैयार हैं. इन्हें केसर और सूखे मेवे से सजाकर गरम-गरम परोसें….😊

 

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