Ram Laddu Or Moong Daal Fritters

Ram Laddu or Moong daal Fritters

(रेसिपी इंग्लिश और हिन्दी दोनों भाषा में उपलब्ध हैं)

Ram laddu is a famous Delhi street food. Laddu’s are normally sweet in taste but Ram Laddu’s are spicy and sour. They are served with grated radish and green chatni. Ram laddu’s are very easy to make and tastes yummy. Ram laddu is prepared from moong daal and urad daal or chana daal mixture. These fried balls served with grated radish and green chatni. Lets begin to make these yummy moong balls

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Ingredients

1.Split moong lentils or daal =1/2 cup.
2. Split urad daal = 1/2 cup.
3. Black pepper powder = 1/2 tsp
4. A pinch of Asafotida
5. Salt to taste
6. Oil for deep frying

For serving

Green chilli(chopped) =2
Radish (grated) = 1/2 cup
Black salt = 1/2 tsp
Green chatni = 2 or 3 tbsp
Lemon juice = 1tsp
Chat masala = 1/2 tsp

Instructions

1. Wash the lentils and soak them with enough water for 6-7 hours.

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2. Drain the water and grind them together with the help of little water. ( make sure do not grind it to a fine paste).

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3. Now take a big bowl and add this mixture into it then beat the mixture till the mixture gets fluffy.

4. Now add salt, black pepper powder, red chilli powder, asafotida and mix well.

5. Heat the oil and take out 1 tsp of batter and gently put it in the oil. Place as many as possible at a time.

6. Fry these balls on medium flame until they turns golden in color.

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7. Place an absorbent paper on the plate and take them out on it.

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8. Now ram laddu’s are ready for serving.

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9. For serving—- take a plate and place 6-7 ram laddu’s in it.
Put some grated radish on them and pour the green chatni on top. Squeez some lemon juice and sprinkle some black salt and chat masala then enjoy.

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राम लड्डू (मूंग दाल पकौड़े)

आवश्यक सामग्री

1. धुली हुई मूंग की दाल = आधा कप
2. धुली हुई उरद दाल या चने की दाल = आधा कप
3. काली मिर्च पाउडर = आधी छोटी चम्मच
4. हींग = चुटकी भर
5. नमक = स्वादानुसार
6. तेल तलने के लिए

परोसने के लिए

हरी मिर्च (बारीक़ कटी) = 2
मूली (कसी हुई) = 3 बड़ी चम्मच
काला नमक = आधा छोटी चम्मच
हरी चटनी = 3 बड़ी चम्मच
नींबू का रस = 1 छोटी चम्मच
चाट मसाला = 1/2 छोटी चम्मच

निर्देशानुसार बनाएं

1. दालों को धोकर 6 से 7 घंटे के लिए पर्याप्त पानी में भिगो दें.

2. अतिरिक्त पानी को निकाल कर दोनों दाल ग्राइंडर में पीस लें(दाल को ज्यादा बारीक़ नहीं पीसना)

3. अब एक बड़ा कटोरा लें और दाल के पीसे गए मिश्रण को इसमें डालकर अच्छे प्रकार से फ़ैट लें.

4. अब इसमें नमक, कालीमिर्च पाउडर, लाल मिर्च पाउडर और हींग डालकर अच्छी तरह मिला लें.

5. अब तेल गरम करें और दाल के मिश्रण में से एक छोटी चम्मच मिश्रण लें और गरम तेल में डालकर तले इसीप्रकार जितने लड्डू एक बार में तले जा सकें उन्हें तेल में डालकर तल लें.

6. इन लड्डुओं को मध्यम आंच पर सुनहरा होने तक तलें.

7. एक प्लेट में अब्सॉर्बेंट पेपर बिछाएं और लड्डुओं को तेल से निकाल कर इस पेपर पर रखें.

8. अब राम लड्डू परोसने के लिए तैयार हैं.

9. परोसने के लिए—- एक प्लेट में 6 -7 या अपनी इच्छानुसार राम लड्डू रखें . उसके ऊपर कसी हुई मूली और हरी चटनी डाले. अब नींबू का रस, काला नमक ,चाट मसाला छिड़के और राम लड्डू का आनंद लें..

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2 thoughts on “Ram Laddu Or Moong Daal Fritters

  1. I like Delhi food items.
    I like your Ram laddoo recipe a lot.
    I think, even their chutni is little different…. may be, they add milk ki green leaves.
    Do you have its recipe..,chutni
    Thanks

    Liked by 1 person

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