Capsicum Masala Gravy

*Capsicum masala gravy*

(रेसिपी इंग्लिश और हिन्दी दोनों भाषा में उपलब्ध है)

Capsicum masala gravy is sauteed green bell pepper with onion, tomato and nuts gravy.it is very easy to make and also it is flavorful and healthy.

1. Capsicum cubed = 1 cup
2. Onion (chopped) = 1
3. Tomato ( chopped) = 2 ( medium size)
4. Cashews = 10 to 15
5. Sesame seeds = 1 tsp
6. Peanuts = 1 tbsp
7. Fenugreek leaves = 1 tsp
8. Red chilli power = 1tsp
9. Coriander powder = 1 tsp
10. Mixed spice(garam masala)
=1/2 tsp.
11. Oil = 2 tbsp.
12. Grated ginger = 1 tsp.
13. Green chillies = 2 (chopped)
14. Black cardamom = 1
15. Bay leaves = 2
16. Turmeric = 1 tsp
17. Cumin seeds = 1/2 tsp
18. Cloves = 2
19. Salt to taste

Instructions

1. Dry roast peanuts, cashews and sesame seeds and set aside.

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2. Add oil to the same pan, Add cloves, black cardamom and chopped onion saute till light golden.

3. Add grated ginger and tomatoes and saute till they turn mushy.

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4. Add salt, turmeric, red chilli powder, coriander powder,fenugreek leaves and mixed spice.

5. Saute till the mixture gets cooked well and begins to leave the sides.

6. Let it cool and then grind the peanuts, cashews, sesame seeds and onions tomatoes mixture together with little water to a smooth paste.

7. Heat the pan add one tbsp oil. Add cumin seeds and bay leaves.

8. When the cumin begins to sizzle, add capsicum and green chillies and saute them till wilt off.

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9. Pour the ground mixture, any spice powders to adjust to your taste, water as needed and allow it to simmer till the gravy reaches the desired consistency and capsicum is cooked.

10 . Do not over cook because over cooking will make the capsicums soggy.

11. Switch off the flame and serve capsicum masala gravy with chapati or any of your choice.

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शिमला मिर्च मसाला ग्रेवी
1. शिमला मिर्च (चोकोर कटी हुई )=1कप
2. प्याज(कटी हुई) = 1
3. टमाटर(कटे हुए)= 2 (मीडियम साइज़ )
4. काजू = 10 से 15
5. सफ़ेद तिल = 1 छोटी चम्मच
6. मूंगफली की गिरी = 1 बड़ी चम्मच
7. कसूरी मेथी = 1 छोटी चम्मच
8. लाल मिर्च पाउडर = 1 छोटी चम्मच
9. धनिया पाउडर = 1 छोटी चम्मच
10. गरम मसाला = आधा छोटी चम्मच
11. तेल = 2 बड़ी चम्मच
12. अदरक (कसा हुआ) = 1 छोटी चम्मच
13. हरी मिर्च = 2 (बारीक़ कटी हुई)
14. काली(बड़ी) इलाइची = 1
15. तेज पत्ता = 2
16. हल्दी = 1 छोटी चम्मच
17. जीरा = आधा छोटी चम्मच
18. लोंग = 2
19. नमक स्वादानुसार

निर्देशानुसार बनाएं

1. मूंगफली,काजू और सफ़ेद तिल को एक पैन में सूखा भून लें .और एक तरफ रख दें

2. एक पैन में तेल गरम करें,उसमे जीरा,लोंग, बड़ी इलाइची डालें. और उसके बाद कटी हुई प्याज डालें और सुनहरा होने तक भूनें

3. अब इसमें कसा हुआ अदरक और टमाटर मिलाकर अच्छी तरह भूनें

4. इस मिक्सचर के आपस में अच्छी तरहा मिल जाने के बाद इसमें सभी मसाले मिक्स करें.हल्दी,नमक, मिर्च,कसूरी मेथी, गरम मसाला.

5. मसालो को अच्छी तरहा भूने और जब मसाला बर्तन की सतह पर चिपकना बंद हो जाए और तेल भी अलग होने लगे तब गैस को बंद कर दें और मसाले को ठंडा होने के लिए एक तरफ रख दें

6. ठंडा होने के बाद मसाले वाले मिक्सचर को मूंगफली,तिल और काजू के साथ आवश्यकतानुसार पानी मिलाकर ग्राइंड कर ले(पीस लें).

7. एक पैन में एक बड़ी चम्मच तेल गरम करें उसमे जीरा और तेजपत्ता डालकर भूनें और इसके बाद कटी हुई शिमला मिर्च और कटी हुई हरी मिर्च डालकर अच्छी तरहा भून लें

8. अब पीसा हुआ मसाला शिमला मिर्च में डालकर अच्छे से मिला लीजिए

9. इस मिक्सचर को अच्छे प्रकार से चलाए और अपनी पसंद और स्वादानुसार मसाले व् पानी डाल लें

10. मिक्सचर को धीमी आंच पर पकाए और गैस बंद कर दें इसे अधिक देर तक न पकाएं क्योंकि ज्यादा पकाने से शिमला मिर्च बहुत मुलायम हो जाएंगी

11. अब गैस बंद कर दें और शिमला मिर्च मसाला ग्रेवी को चपाती के साथ या अपनी पसंद के अनुसार किसी भी व्यंजन के साथ परोसें

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