Tutti- Fruity

Tutti-Fruity

Tutti fruity is a colorful combination of chopped fruits (here showing papaya). These can be used in cake decoration, cookies, and custard ice creams. Here is step by step instruction on how to make tutti fruity at home.
(रेसिपी हिन्दी और इंग्लिश दोनों भाषा में उपलब्ध है)

Ingredients for Tutti Fruity

1. Raw papaya —- 300gm
2. Sugar — 300gm
3. Essence — vanilla
4. Color —- you can use any food color as your choice.

Instructions

1. First of all wash papaya, peel, and remove seeds and chop it finely.

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2. Blanch the papaya in boiling water for 3 minutes and soak the pieces for 5 minutes1460941643289.jpg.

3. After 5 minutes take the papaya pieces out from water.

 

4. Take sugar and 2 cup water, cook until sugar dissolve completely in water, then add papaya pieces in sugar syrup.

 

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5. Now cook until sugar syrup gets one thread consistency, and until sugar syrup become viscous and papaya pieces cooked completely.

6. Turn off gas and add 1 tsp of vanilla essence in syrup.

 

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7. Now devide pieces into four parts dissolve each separately in different bowl.

8. Add a pinch of different food colors in all four bowls .Let these papaya pieces soaked in color and sugar syrup aside for 12-24 hours.

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9. After 24 hours take out and place them on wire net placed on top of the plate. Extra syrup will get drained out and keep the pieces until stickiness dries up completely.

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10. After that you can store it container and use whenever you want.

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टूटी फ्रूटी बनाने के लिए आवश्यक सामग्री
1. कच्चा पपीता–300 ग्राम
2. चीनी—300ग्राम
3. एसेंस—वनीला
4. खाने में प्रयोग किये जाने वाले रंग
(अपनी पसंद के अनुसार कोई भी रंग प्रयोग में ला सकते है)

टूटी फ्रूटी बनाने की विधि

1. सबसे पहले हम पपीते को धोकर छीलेंगे और इसके बीज निकालेंगे.इसके बाद पपीते को छोटे छोटे टुकड़ो में काटेंगे(टूटी फ्रूटी जितने छोटे टुकड़े)

2. पपीते के टुकड़ो को 3 मिनट के लिए उबलते हुए पानी में डालना है उसके बाद 5 मिनट उसी पानी में ढककर रखना है,5 मिनट बाद पपीते के टुकड़ो को बाहर निकलना है.

3.अब किसी पैन में चीनी और 2 कप पानी मिलाकर चाशनी तैयार करें,चीनी के पानी में अच्छी तरह घुल जाने पर इसमें पपीते के टुकड़ो मिलाए.

4. एक तार की चाशनी होने तक पपीते के टुकड़ो को अच्छे से पकाना है,पपीते के टुकड़ो के अच्छी तरह पक जाने के बाद,गैस बंद करें और 1 छोटी चम्मच वैनिला एसेंस मिलाएं.

5.पपीते के टुकड़ो को चार अलग अलग कटोरो में समान मात्रा में बाँट लें और इसमें अपनी इच्छानुसार जो भी खाने में प्रयोग किये जाने वाले रंग आप इस्तेमाल कर रहे हैं वो 1-1पिंच कलर मिक्स करें

6. अब इन पपीते के टुकड़ो को 24 घंटे तक रंग और चाशनी में ऐसे ही डूबे रहने दें

7. 24 घंटे के बाद इन टुकड़ो को किसी जाली पर अच्छे से फैलाये ताकि ये सूख सकें और एक्स्ट्रा चाशनी बाहर निकल सकें

8. पपीते के टुकड़ो के अच्छी तरह सूख जाने के बाद टूटी फ्रूटी तैयार है आप इसे कंटेनर में भर कर रख सकते है और जब भी प्रयोग में लेना चाहे ले सकते हैं…

 

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