Basic pizza base

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🍕Basic Pizza Base Recipe🍕

(रेसिपी इंग्लिश और हिन्दी दोनों भाषा में उपलब्ध है)
Ingredients
1. All purpose flour = 500 gm
2. Semolina = 2 tbspn
3. Instant Yeast = 1 tsp
4. Sugar = 1/2 tsp
5. Salt = 1/2 tsp
6. Olive oil = 2 tbsp
7. Luke warm water = 1/2 cup
8. Some extra flour for dusting

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Instructions

1. In a large bowl, take flour, semolina, dry instant yeast, oil, sugar,salt together and mix well.

2. With the help of lukewarm water, knead a soft dough.

3. After kneading the dough, apply some oil on your hands and again knead the dough for 6 to 7 minutes until it get smooth.

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4. Flatten the dough with your fist. Divide the dough into two pieces and shape the pieces into balls.

5. Spread some flour over the rolling board and place the dough ball over it.

6. With the help of rolling pin, roll it 1/2 cm thick in round shape.

7. Take one big lid or cap. Put it over rolled pizza base.

8. Press gently and make a round base. With the help of fork, prick the pizza base at some distance.

9. Now take a baking tray, place a butter paper over it and apply some some oil on it.

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10. Put the pizza base over butter paper likewise prepare second pizza base and place it over butter paper.

11. Cover the pizza base with soft cotton napkin and keep them aside for 2 hrs.

12. After 2 hrs preheat oven on 200 degree centigrade and bake them for 7 minutes on same temperature.

13. Once pizza base gets freezed . Store it in refrigerator and use within five days.
🍕पिज़्ज़ा बेस🍕
आवश्यक सामग्री
1. मैदा
2. सूजी
3. इंस्टेंट ईस्ट
4. चीनी
5. नमक
6. जैतून का तेल
7. गुनगुना पानी
8. कुछ अतिरिक्त मैदा डस्टिंग के लिए

निर्देशानुसार बनाएं

1. एक बड़े बर्तन या कटोरे में मैदा,सूजी,इंस्टेंट ईस्ट, तेल,नमक,चीनी को एक साथ लें और अच्छी तरह मिला लें.

2. गुनगुने पानी की सहायता से मुलायम आटा गूथ कर तैयार करें.

3. गूथने के बाद अपने हाथों पे थोडा सा तेल लगा लें और फिर से 6 से 7 मिनट तक इसे बिल्कुल स्मूथ होने तक गूथे.

4. अब इसे हाथ में समानरूप से ले और दो समान भाग में विभाजित करें और गोल आकर दें.

5. रोलिंग बोर्ड पर कुछ मैदा छिड़के और इन गोलों को बोर्ड के ऊपर रखें.

6. बेलन की सहायता से इन्हें 1/2 सेमी. की मोटाई में बेलते हुए गोल आकृति दें

7. अब किसी गोल ढक्कन को इसके ऊपर रखें और सावधानी से नीचे की और दबा कर एकदम सही गोल आकृति में काटें

8. किसी फोर्क की सहायता से उपयुक्त दूरी बनाते हुए इसमें छेद करें

9. बेकिंग ट्रे लें अब उसमे बटर पेपर रखें और उसके ऊपर समानरूप से ब्रश की सहायता से तेल लगाएं

10. पिज़्ज़ा बेस को ट्रे में बटर पेपर के ऊपर रखें इसीप्रकार दूसरा पिज़्ज़ा बेस तैयार करके इसके साथ रखें

11. पिज़्ज़ा बेस को किसी मुलायम सूती कपडे से ढककर 2 घंटे के लिए एक तरफ रख दीजिए

12. दो घंटे बाद ओवन को 200 डिग्री सेंटीग्रेट पर गरम कीजिये और इसी तापमान पर पिज़्ज़ा बेस को सात मिनट के लिए बेक कीजिए

13. पिज़्ज़ा बेस के अच्छी तरह ठंडा हो जाने पर आप इसे फ्रिज में रखकर 5 दिन तक प्रयोग में ला सकते हैं

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