Tomato Soup

 🍅🍵 Tomato soup in restaurant style🍅🍵

(रेसिपी इंग्लिश और हिन्दी दोनों भाषा में उपलब्ध है)

📝 Ingredients

1. Ripe tomatoes = 4 cups(finely chopped)
2. Whole black peppercorns = 5
3. Bayleaf = 1
4. Butter = 1 tbsp
5. Sugar = 1 tsp
6. Corn flour = 1tbsp
7. Salt to taste
8. Black pepper powder = 1/4 tsp
9. Fresh cream = 2 tbsp

📄Instructions 🗒

1. Take a deep non-stick pan add chopped tomatoes and one cup of water together in it, add the bayleaf and peppercorns, mix well and cook on a medium flame for 10 to 15 minutes, while stirring occasionally.

2. Remove the bayleaf and discard it. Allow the mixture to cool completely.

3. Blend the mixture in a mixer till smooth and strain it using a strainer.

4. Heat the butter in a deep non-stick pan, add the corn flour and sauté on medium flame for 1 minute.

5. Add the prepared tomato mixture, 1 cup of water, mix well and cook on a medium flame for 2 minutes .

6. Add the sugar, salt, black pepper powder and fresh cream, mix well and cook on a medium flame for 2 minutes, while stirring occasionally.

7. Garnish with fresh cream and serve hot….😊
🍅🍵टमाटर का सूप 🍅🍵

📝आवश्यक सामग्री
1. पके हुए टमाटर(बारीक़ कटे हुए) = 4 कप
2. साबुत काली मिर्च = 5
3. तेज पत्ता = 1
4. मक्खन = 1 बड़ी चम्मच
5. चीनी = 1 छोटी चम्मच
6. कॉर्न फ्लोर = 1 बड़ी चम्मच
7. नमक स्वादानुसार
8. काली मिर्च पिसी हुई = 1/4 छोटी चम्मच
9. ताजा क्रीम = 2 बड़ी चम्मच

📄निर्देशानुसार बनाएं🗒

1. एक गहरा नॉन स्टिक पैन लें उसमे काटे गए टमाटर और एक कप पानी डाले, अब इसमें तेज पत्ता और साबुत काली मिर्च डालकर अच्छी तरहा मिलाएं और मध्यम आंच पर 10 से 15 मिनट तक (बीच बीच में चलाते हुए) पकाएं.

2. अब तेज पत्ता इसमें से निकाल कर फैंक दें और इसे अच्छी तरहा ठंडा होने दें.

3. ठंडा होने के बाद , ब्लेंडर में इसे अच्छी तरह स्मूथ होने तक पीस लें और छलनी की सहायता से इस मिश्रण को छान लें

4. एक पैन में मक्खन गरम करें, इसमें कॉर्न फ़्लोर को डालकर मध्यम आंच पर 1 मिनट तक भूने.

5. तैयार किये गए टमाटर के मिश्रण को इसमें मिलाएं और एक कप पानी मिलाकर मध्यम आंच पर 2 मिनट तक पकाए.

6. अब इसमें चीनी,नमक,काली मिर्च पाउडर और फ्रेश क्रीम डालकर अच्छी तरह मिलाए,और 2 मिनट तक माध्यम आंच पर(बीच बीच में चलाते हुए) पकाए.

7. ताजा क्रीम से सजाएं और गरम गरम परोसे….😊

Advertisements

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s