Chhena Murki

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🌷Chhena Murki🌷

(रेसिपी इंग्लिश और हिन्दी दोनों भाषा में उपलब्ध है)

📄Ingredients📝

1. Cottage cheese = 200 gram(cubes)

2. Sugar = 1 cup.

3. Milk = 1 tablespoon.

4. Kewra essence or rose essence = 2-3 drops.

5. Saffron = 15 threads(optional)

6. Green cardamom = 4-5(crushed)

* Instructions *

1. Heat a thick bottomed pan and cook the sugar with half cup of water, stirring continuously, till the sugar dissolves.

2. Mix saffron and milk together and add into sugar syrup.

3. After 2 minutes, Add the cottage cheese and cardamom, cook on low flame till the syrup coats the cubes well.

4. Remove from heat, add the kewra or rose essence and mix well.

5. Traditionally kewra essence is used but I love rose fragrance so I use rose essence instead .

6. Keep swirling the pan till the cubes are thickly coated with the syrup and separated from each other.

7. Arrange in a serving plate and garnish with saffron and cardamom and serve…😊

🌹छैना मुरकी🌹

📄आवश्यक सामग्री📝

1. पनीर = 200 ग्राम (आधा इंच टुकड़ो में कटा हुआ).

2. चीनी = 1 कप

3. दूध = 1 बड़ी चम्मच

4. केसर = 15 धागे

5. हरी ईलायची = 4 से 5 (दरदरी पिसी)

6. केवड़ा या गुलाब एसेंस = 2 से 3 बूँद

★निर्देशानुसार बनाएं★

1. एक भारी तले के पैन को गरम करें उसमे चीनी और आधा कप पानी डालकर पकाए,और लगातार चलाते रहें जब तक चीनी पानी में अच्छी तरह न घुल जाए।

2. दूध और केसर को एक साथ घोलकर चाशनी में मिला दें।

3. दो मिनट बाद चाशनी में पनीर और ईलायची को मिला दें,और धीमी आंच पर लगातार चलाते रहें, जब तक चाशनी पनीर के टुकड़ो पर अच्छी तरह चिपक जाए।

4. गैस बंद कर दें, और केवड़ा या गुलाब एसेंस मिलाए।

5. वैसे परम्परागत मिठाइयों में केवड़ा एसेंस प्रयोग अधिक होता है, परन्तु अपनी पसंद के अनुसार मैंने इस मिठाई में गुलाब एसेंस का प्रयोग किया है।

6. पैन को लगातार गोल-गोल चलाते रहिए जब तक पनीर के टुकड़े चाशनी में अच्छी तरह कवर होकर सूख कर अलग-अलग नहीं हो जाते।

7. चीनी सूखकर जब बिल्कुल अलग हो जाए तब आप इन्हें सर्विंग बाउल या प्लेट में रखें और इलाइची,केसर से सजाकर परोसे…..😊

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4 thoughts on “Chhena Murki

  1. Hi.. I really liked ur recipes. Bit if u could share the steps pictures it would be great.It would not only help understand the recipe better but also show that the recipe is not fake . thanks

    Liked by 1 person

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