Steamed Dahi Vadas

wp-1454198316438.jpg

**Low Fat Dahi Vadas**
(रेसिपी इंग्लिश और हिंदी दोनों भाषा में उपलब्ध है)

Ingredients

(For the vadas)
1. Yellow moong dal =1 cup.
2. Baking soda = 1/2 tsp.
3. Salt = 1 tsp.
4. Black pepper powder = 1/2 tsp.
5. Oil for greasing.
6. Pinch of Asafoetida.

(For yogurt)
1. Yogurt (whisked)= 3 cups.
2. Black salt = as per taste.
3. Red pepper powder = 1tsp.
4. Chaat masala = 1 tsp
5. Roasted cumin powder = half tsp.
6. Tamarind chatni = 2 tbs.
7. Green chatni = 2 tbs.
8. Pomegranate seeds and grapes for garnish.

Instructions

1.Soak the dal in Luke warm water for 5 to 6hrs.

2. Drain out most of the water and grind it to a smooth paste in a blender along with black pepper powder,Asafoetida and salt.

3. Add baking soda and mix well.

4. Pour 1 tbsp of the batter into 20 small greased microwave safe bowls or you can use microwave safe idli stand or cup cake moulds.
5. Microwave for 3 minutes on high .

6. Remove and unmould.

7. Soak them in Luke warm water for 2 minutes, till they are soft.

8. Gently squeeze and place
on a serving plate.

9.Take yogurt add all spices and pour over the soaked vadas.

10. Garnish with tamarind chatni and green chatni,
pomegranate seeds and grapes .Serve chilled…😊
l0

** माइक्रोवेव दही बड़े (तेल रहित)**

~आवश्यक सामग्री~
(बड़े के लिए)
1. मूंग की दाल(धुली हुई) = 1 कप
2. बेकिंग सोडा = आधी छोटी चम्मच
3. नमक = 1 छोटी चम्मच
4. काली मिर्च पाउडर = आधी छोटी चम्मच
5. तेल ग्रीसिंग के लिए
6. हींग = 1 पिंच

(दही के लिए आवश्यक सामग्री)
1. दही(फैंटी हुई)= 3 कप
2. काला नमक = स्वादानुसार
3. लाल मिर्च पाउडर = 1 छोटी चम्मच
4. चाट मसाला = 1 छोटी चम्मच
5. भुना हुआ जीरा पाउडर = आधी छोटी चम्मच
6. इमली की मीठी चटनी = 2 बड़ी चम्मच
7. हरी चटनी = 2 बड़ी चम्मच
8. अनार के दाने और अंगूर सजावट के लिए

माइक्रोवेव दही बड़े बनाने की विधि

1. दाल को गुनगुने पानी में 6 से 7 घंटे के लिए भिगो कर रखें.

2. पानी से बाहर निकालें और ब्लेंडर में काली मिर्च,नमक, और हींग के साथ पीसकर एक स्मूथ पेस्ट बना लें.

3. पीसे गए पेस्ट में बेकिंग सोडा डालकर अच्छी तरह मिलाए

4. बीस छोटी माइक्रोवेव सेफ कटोरी को तेल लगा कर चिकना करें. और पीसी गयी दाल की एक बड़ी चम्मच भरकर चिकनी की गयी सभी कटोरियों में डालें. छोटी कटोरी के स्थान पर आप माइक्रोवेव सेफ इडली स्टैंड व् कपकेक मॉल्डस भी प्रयोग में ला सकते हैं.

5. अधिकतम तापमान पर 3 मिनट माइक्रोवेव करें

6. ठंडा होने पर मॉल्डस से बाहर
निकालें
7. दो मिनट के लिए गुनगुने पानी में मुलायम होने तक भिगोए.

8. सावधानी के साथ पानी को निचोड़ें और सर्विंग प्लेट में रखें.
9. अब दही और सभी मसालों को प्लेट में रखे गए बड़ो के ऊपर डालें.

10. इमली की मीठी चटनी , हरी चटनी व् अनार के दानो और अंगूर से सजाकर परोसे…..😊

Advertisements

One thought on “Steamed Dahi Vadas

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s