Sesame seeds burfi

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**Sesame seeds burfi**
(रेसिपी हिन्दी और इंग्लिश दोनों भाषा में उपलब्ध है)
Ingredients
1. Sesame seeds (white)= 1 cup.
2. Milkpowder = 1 cup
3. Pure ghee = 3 tablespoon
4. Chopped almonds = 2 tablespoon.
5. Chopped pistachios = 2 tablespoon.
6. Green cardamom powder = 1/2 teaspoon.
7. Powder sugar = 1 cup.
8. Milk = 2 tablespoon.

Instructions

1. Heat a thick bottomed pan add the sesame seed and dry-roast till light pink.

2. Grind coarsely and grease tray.

3. Heat the ghee in a non-stick kadai. Add the milk with milkpowder and sauté on low heat about 10 minutes.

4. Add the roasted sesame seeds and turn off the flame.

5. After 10 minutes add powder sugar, and mix well.

6. Add the chopped nuts,green cardamom powder and mix well.

7. Transfer to the greased tray, spread evenly and set aside to cool.

8. (Minimum after 3 hrs)Cut into desired shapes and serve……

** तिल की बर्फी **

आवश्यक सामग्री

1. सफ़ेद तिल = 1 कप
2. मिल्क पाउडर = 1 कप
3. देशी घी = 3 बड़ी चम्मच
4. कटे हुए बादाम = 2 बड़ी चम्मच
5. कटे हुए पिस्ता = 2 बड़ी चम्मच
6. हरी इलाईची पाउडर = आधा छोटी चम्मच
7. पाउडर चीनी = 1 कप
8. दूध = 2 बड़ी चम्मच

निर्देशानुसार बनाए

1. एक भारी तली का बर्तन गरम करके उसमे तिल डालें और हल्का गुलाबी होने तक भूने.

2. तिल को दरदरा पीसे और एक ट्रे को घी लगा कर चिकना करें.

3. एक नॉन स्टिक कढ़ाई में घी गरम करें उसमे दूध और मिल्क पाउडर डालकर धीमी आँच पर 10 मिनट चलाए.

4. इसमें भूने हुए तिल मिलाकर गैस बन्द कर दें.

5. दस मिनट बाद इसमें पाउडर चीनी डालकर मिश्रण को अच्छी तरह मिलाए.

6. ड्राई फ्रूट्स और इलाईची पाउडर डालकर अच्छी तरह मिक्स करें.

7. ग्रीस की गई ट्रे में मिश्रण को समानरूप से फैलाए और ठंडा होने दें.
8. (कम से कम 3 घंटे बाद)अपनी इच्छानुसार आकृति में काट कर परोसे….😊

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