Rava Idli

wp-1454198296764.jpg

**Mix Veg Rava Idli **(In Microwave with cupcake moulds)
(रेसिपी इंग्लिश और हिन्दी दोनों भाषा में उपलब्ध है)

Ingredients

1. Rava (sooji,semolina) = 1 cup.
2. Yogurt = 1 cup.
3. Water = half cup.
4. Salt = as per taste.
5. Baking soda – 1/2 tsp.
6. Oil – 1 tbsp.
7. Finely chopped carrots = 2 tbsp.
8. Finely chopped capsicum = 2 tbsp.
9. Finely chopped cabbage = two tbsp.
10. Soaked gram lentil = 1 tbsp.
11. Mustard seeds = 1 tsp.
12. Curry leaves = 3 to 4.
13. Coriander leaves = 1 tbsp.

Instructions

1. Whisk the yogurt in a bowl and add semolina into it.

2. Mix them well and add all chopped vegetables and salt.

3. Whisk the mixture once again and leave the mixture for 20 minutes.

4. Put baking soda into the mixture after 20 minutes and mix it well.

5. Make sure that the mixture should not neither too thick nor too thin. You can add water if required.

6. Now heat 1 tsp oil and add mustard seeds,curry leaves and stirring till the mustard seeds crackle. Then add soaked gram lentils into it n roast them for 2 to 3 minutes.

7. Now pour this tempering over the idli batter and mix well.

8. Grease the cup cake moulds with minimum oil.

9. Now pour batter in all the cups of the mould. Fill only 1 tbsp batter in each cup.

10. Take half cup water in microwave safe dish and arrange these moulds in microwave dish.

11. Cook on high for 2 mins. Every cup needs 2 mins. You may find that the idlis are uncooked in the centre. You can cook it 20 secs more.

12. Then take them out of the microwave. Keep them covered with a lid for 2 mins.

Now garnish with crushed cashews and coriander leaves . Mix veg microwave cup cake idlis are ready to serve…..😊

**मिक्स वेज रवा इडली**
(माइक्रोवेव में,कपकेक मोल्डस के साथ)

आवश्यक सामग्री
1. सूजी (रवा) = 1 कप
2. दही = 1 कप
3. पानी = आधा कप
4. नमक स्वादानुसार
5. बेकिंग सोडा = 1/2 छोटी चम्मच
6. तेल = 1 बड़ी चम्मच
7. बारीक़ कटी गाजर = 2 बड़ी चम्मच.
8. बारीक़ कटी शिमला मिर्च = 2 बड़ी चम्मच
9. बारीक़ कटी बंद गोभी = 2 बड़ी चम्मच
10. भीगी हुई चना दाल = 1 बड़ी चम्मच
11. सरसो के दाने = 1 छोटी चम्मच
12. करी पत्ता = 3 से 4
13. धनिया पत्ती = 1 बड़ी चम्मच

निर्देशानुसार बनाएं…

1. एक कटोरे में दही लें और उसे अच्छी तरह फैंट कर उसमे सूजी मिला लें.

2. इस मिश्रण में कटी हुई सब्जियां और नमक डालकर अच्छी तरह मिला लें और 20 मिनट के लिए ढककर एक तरफ रख दें

3. 20 मिनट बाद इसमें बेकिंग सोडा डालकर अच्छे से मिलाएं. घोल न तो अधिक मोटा होना चाहिए और न ही पतला होना चाहिए. इसलिए आवशक्तानुसार आप पानी का प्रयोग कर सकते हैं.

4. अब एक छोटी चम्मच तेल गरम करें .इसमें सरसो के दाने और करी पत्ता डाले. सरसो के दाने चटकने तक इसे चलायें और चना दाल डालकर 2 मिनट तक भूने.

5. अब इसे इडली के मिश्रण पर डाले और अच्छे से मिला दें.

6. कप केक मॉल्डस को ग्रीस करें .और एक बड़ी चम्मच इडली का मिश्रण कप में डालें ऐसे ही सभी कप को तैयार करें.

7. माइक्रोवेव सेफ डिश में आधा कप पानी लें और कप केक मोल्ड्स उसमे रख दें. अधिकतम तापमान पर 2 मिनट पकाएं. माइक्रोवेव से बाहर निकाल कर 2 मिनट तक ढककर रखें.

8. अगर इडली केंद्र से अच्छी तरहा नहीं पक पाई है तो 20 सेकंड के लिए और माइक्रोवेव करें.

9. मिक्स वेज रवा इडली तैयार है इसे धनिया पत्ती और काजू के टुकड़ो से सजाएं और परोसें…😊

Advertisements

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s