Lotus seeds curry

** Lotus seeds or Fox nuts Curry**

wp-1486314790472.jpg

(रेसिपी इंग्लिश और हिन्दी दोनों भाषा में उपलब्ध है)
~Ingredients~
1. Lotus seeds = 1 cup.
2. Clarified butter or oil = 2 tbs.
3. Butter = 1 tbs.
4. Cumin seeds = 1 tsp.
5. Cashew nuts = half cup.
6. Milk = 1/4 cup.
7. Coriander powder = 1 tbsp.
8. Mixed spice = 1 tsp.
9. Green cardamom powder = 1/2 tsp.
10. Black cardamom = 1.
11. Cloves = 2
12. Asafoetida = a pinch
13. Salt = as per taste.
14. Red chilli powder = 1 tsp.
15. Turmeric powder = 1 tsp.
16. Fresh cream = 2 tbsp.
17. Tomato(chopped)= 3 (medium).
18. Onion(chopped) = 2(medium).
19. Ginger (finely chopped)= 1 tbsp.
20. Green chillies = 2 (chopped)
21. Kasoori methi = 1 tbsp.

wp-1486314783561.jpg

~Instructions~

1. Heat one tbsp of ghee in a pan. Roast the fox nuts for 2- 3 minutes and set aside.

2. Heat two tbs clarified butter or oil in a pan and add cumin seeds,cloves and cardamom.

3. Saute onions and ginger till its raw smell vanishes. Now add the green chilli and saute for a second.

4. Add tomato and saute till mushy. Add salt,asafoetida,coriander powder,red chilli powder,mixed spice,turmeric powder,Kasoori methi, green cardamom powder and cashew nuts saute them on medium flame.

5. Switch off the flame and let it cool. Grind this mixture to a smooth paste adding water.

6. Heat 1 tbsp of butter,add this paste. Saute well till butter separates .Add a cup of water and boil for few minutes.

7. Now add the roasted fox nuts,milk and mix well and switch off the flame.

8. Add cream at the end and garnish with cashew,fox nuts and coriander leaves……serve hot😊

wp-1486314794390.jpg

** मखाने की सब्ज़ी **

आवश्यक सामग्री
1. मखाने = 1 कप
2. शुद्ध घी या तेल = 2 बडी चम्मच
3. मक्खन = 1 बड़ी चम्मच
4. जीरा = 1 छोटी चम्मच
5. काजू = आधा कप
6. दूध = 1/4 कप
7. धनिया पाउडर = 1 बड़ी चम्मच
8. गरम मसाला = 1 छोटी चम्मच
9. हरी इलाईची पिसी हुई = 1/2 छोटी चम्मच
10. बड़ी इलाईची = 1
11. लोंग = 2
12. हींग = 1 पिंच
13. नमक = स्वादानुसार
14. लाल मिर्च पाउडर = 1 छोटी चम्मच
15. हल्दी = 1 छोटी चम्मच
16. क्रीम = 2 बड़ी चम्मच
17. टमाटर (कटे हुए)= 3 (मध्यम आकार के)
18. प्याज़ (कटी हुई)= 2 (मध्यम आकार की)
19. अदरक (बारीक़ कटा हुआ)= 1 बड़ी चम्मच
20. हरी मिर्च = 2 (बारीक़ कटी हुई)
21. कसूरी मेथी = 1 बड़ी चम्मच

~निर्देशानुसार बनाएं~

1. एक कढ़ाई या पैन में एक बड़ी चम्मच घी गरम करें. इसमें मखाने को 2 से 3 मिनट तक अच्छी तरह भूने और एक तरफ रख दें।

2. अब पैन में दो बड़े चम्मच घी या तेल गरम करें इसमें जीरा, लोंग और बड़ी इलाईची डालकर हल्का सा भूनें।

3. अब इसमें प्याज़,अदरक डालकर अच्छी तरह भूने और जब प्याज से कच्चेपन की महक आना बंद हो जाए तब उसमे हींग,हरी मिर्च, और टमाटर डाले।

4. टमाटर को अच्छी भूने और इसमें,नमक,मिर्च,हल्दी,धनिया पाउडर,इलाईची पाउडर,गरम मसाला,कसूरी मेथी,काजू डालकर अच्छी तरह भूनें।

5. गैस बंद कर दें और इस मिश्रण को ठंडा होने के बाद ग्राइंडर की सहायता से बारीक़ पीस लें. आवश्यकतानुसार आप मिश्रण को स्मूथ बनाने के लिए पानी का प्रयोग कर सकते हैं।

6. एक पैन में 1 बड़ी चम्मच मक्खन गरम करें और पीसे गए मिश्रण को इसमें मिलाकर तब तक भूने जब तक मिश्रण से मक्खन अलग न होने लगे।

7. अब भूने हुए मखाने और दूध इसमें डाले और अच्छी तरह मिलाएं.

8. गैस बंद कर दें और क्रीम मिलाकर.काजू,मखाने और धनिया से सजाकर गरम गरम परोसें….😊

wp-1486314787261.jpg

Advertisements

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s