Kheer (Rice pudding)

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* Kheer * (Rice pudding)

(रेसिपी इंग्लिश और हिन्दी दोनों भाषा में उपलब्ध है)

Ingredients

1. Basmati rice = 1/4 cup.
2. Milk = 1 liter
3. Cashew (chopped)= 10
4. Almonds (sliced) = 8
5. Pistachios (crushed) = 10
6. Saffron = 8 to 10 threads
7. Green cardamom powder = 1tsp.
8. Sugar = 1/4 cup.
9. Chironji = 1tbs.
10. Walnut = 2 or 3(peeled n broken).

*Instructions*

1. Wash and soak the rice in one cup of water for 20 minutes.

2. Drain, and grind coarsely.

3. Heat the milk in a thick bottomed pan and bring it to a boil.

4. Add the coarsely grinded rice and cook on low heat till the rice is half done.

5. Add the green cardamom powder, saffron and nuts.

6. Cook, stirring continuously, till the milk reduces to one-third of its original quantity and the rice gets cooked.

7. Add the sugar and mix well.

8. Remove from heat, garnish with saffron and dryfruits,serve hot or cold as per ur choice….😇

* चावल की खीर *

आवश्यक सामग्री

1. बासमती चावल = 1/4 कप
2. दूध = 1 लीटर
3. काजू (कटे हुए)= 10
4. बादाम(कटे हुए)= 8
5. पिस्ते (कटे हुए)= 10
6. केसर = 8 से 10 धागे
7. हरी ईलाइची पाउडर = 1 छोटी चम्मच
8. चिरोंजी = 1 बड़ी चम्मच
9. चीनी = 1/4 कप
10. अख़रोट = 2 से 3 (छीलकर तोड़े हुए)

(सूखे मेवा को आप अपनी इच्छानुसार किसी भी आकृति में काट सकते हैं और इनकी मात्रा घटा या बढ़ा सकते हैं)

* निर्देशानुसार बनाएं *

1. चावल को धोकर 20 मिनट के लिए 1 कप पानी में भिगो कर रखें.

2. पानी से निकाल कर दरदरा पीस लें.

3. एक भारी तली के बर्तन में दूध गरम करें और उबाल आते ही दरदरे पीसे चावल दूध में डाल दें और धीमी आँच पर पकाएं.

4. चावल जब आधे पक जाएं तब इसमें ईलाइची पाउडर,केसर और सूखे मेवा मिला दें.

5. खीर को लगातार तब तक चलाते रहें जब तक ये मिश्रण अपनी प्राथमिक मात्रा का 1/3 हो जाए और चावल अच्छी तरह पक जाएं.

6. पक जाने के बाद चीनी डालकर अच्छे से मिलाएं

7. गैस बंद कर दें और इसे केसर और सूखे मेवा से सजाकर अपनी इच्छानुसार गरम या ठंडा परोसें…..😊

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