Sambhar

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**Sambhar**

(Spicy mix veg and lentils soup)

(रेसिपी इंग्लिश और  हिन्दी दोनों भाषा में उपलब्ध है)

 

Ingredients

 

1. Split Pigeon peas or tuvar daal (Washed & soaked)= half cup.

2. Turmeric = 1 tsp.

3. Red Chilles = 2

4. Asafoetida = 1 pinch.

5. Mustard seeds = 2 tsp.

6. Tamarind paste = 2 tbsp.

7. Vgetables washed & chopped ( Drumstick,Green Pepper, Eggplant, Carrot,tomato,potato,bottle gourd ) and as ur choice = 2 to 3 tbsp .

8. Green Chillies to taste

9. Few Curry Leaves

10. Salt to taste

11. Cooking Oil = 1 tbsp.

12. Sambhar masala = 2 tbsp.

#how to make sambhar masala#

Ingredients

1.Coriander seeds = 3 tbsp.

2. Mustard seeds = 1 tsp.

3. Cumin seeds = 1 tsp.

4. Fenugreek seeds  = 1 tsp.

5. Dry chillies = 2

6. Curry leaves dried = 4

7. Asafoetida  = 2 pinch

8. Turmeric powder = 2 pinch

9.  Dry roast coriander seeds, mustard seeds, cumin seeds, fenugreek seeds and whole dry red chillies. Cool and grind with curry leaves, asafoetida and turmeric powder. Sambhar masala is ready.

 

#Instructions#

 

1. Cook tuvar daal with haldi,asafoetida and water and keep aside.

 

2. Cook the vegetables in water enough to soften  them and add haldi and salt.

 

3. When vegetables are cooked add tamarind paste.

 

4. Heat some oil in a pan, splutter mustard, add red chillies, green chillies, curry leaves, hing, and sambhar masala and keep stirring for few minutes.

 

5. Add this to the boiling vegetables.Add the tuvar daal and let it cook for a few more minutes.

 

6. Sambhar is ready to be served with dosa, idli or vada…😊

 

**सांभर**

आवश्यक सामग्री

1. अरहर की दाल (धुली व् भीगी हुई) = आधा कप

2. हल्दी = 1 छोटी चम्मच

3. लाल मिर्च = 2

4. हींग = 1 पिंच

5. सरसो के दाने = 2 छोटी चम्मच

6. इमली का पेस्ट = 2 बड़ी चम्मच

7. सब्जियां धुली व् कटी हुई (ड्रमस्टिक,आलू,टमाटर,शिमला मिर्च, घीया,बैंगन, गाजर)और जो भी आप अपनी इच्छानुसार लेना चाहें = 2 से 3 बड़ी चम्मच. या अपनी इच्छानुसार मात्रा में लें

8. हरी मिर्च स्वादानुसार

9. कुछ करी पत्ता

10. नमक स्वादानुसार

11. तेल = 1 बड़ी चम्मच

12. सांभर मसाला = 2 बड़ी चम्मच

*सांभर मसाला बनाने की विधि*

सूखा धनिया = 3 बड़े चम्मच

सरसो = 1 छोटी चम्मच

जीरा = 1 छोटी चम्मच

मेथी = 1 छोटी चम्मच

सूखी मिर्च = 2

सूखा करी पत्ता = 4

हींग = 2 चुटकी

हल्दी = 2 चुटकी

अब धनिया,सरसो,जीरा, मेथी और सूखी मिर्च को सूखा भूने. ठंडा करें और करी पत्ता,हल्दी,हींग के साथ बारीक़ पीसे. सांभर मसाला तैयार है।

 

निर्देशानुसार सांभर बनाएं

 

1. तुवर या अरहर की दाल को हींग, हल्दी,नमक व् पानी डालकर पकाएं. और एक तरफ रख दें.

 

2. सभी सब्जियों को नमक, हल्दी व् थोडा पानी डालकर नरम होने तक पकाएं

 

3. सब्जियों के पक जाने पर इमली का पेस्ट मिलाएं.

 

4. अब एक पैन में तेल गरम करें .सरसो के दाने डालकर चटकाएं,अब इसमें लाल मिर्च,हरी मिर्च,करी पत्ता,हींग और सांभर मसाला मिलाकर एक मिनट तक अच्छी तरहा चलाए.

 

5. इस मिश्रण को पकाई गयी सब्ज़ी में मिला दें और पकाई गयी दाल को भी इसी में अच्छी तरह मिलाकर कुछ मिनट तक पकाएं.

 

6. अपनी इच्छानुसार आप सांभर को एक्स्ट्रा तड़का लगाकर सजा सकते हैं .अब सांभर तैयार है…आप इसे डोसे,इडली,या वड़ा के साथ परोसे….😊

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